Open Widget Area

All Animals are Equal (1)


English

All animals are equal, but some animals are more equal than others.”
George Orwell

10403467_894025590616909_6352634975217725379_n

Trei găini și un cocoș împărțeau toată curtea din satul Valea Albă.
Era un sat cochet, la marginea unei păduri foarte faimoase în zonă.
Dimineața se bucurau toate pentru că Soarele strălucea într-un fel aparte și aerul curat le improspăta ciocurile.

Fiecare dintre ele avea un cotcodăcit special și cocoșul striga cât îl ținea ciocul, trezirea de dimineață pentru cocoșii mai leneși din curțile învecinate.

Stăpânul le iubea așa de mult pe toate că nu vroia să le taie.

Cumpăra carne de pui din oraș și se bucură doar de ouă de la ele.

Câteodată le și făcea poze ca să se laude în tot satul că are cele mai grase găini și cel mai frumos cocoș.

Cocoșul se învățase cu toate chiar dacă mai uita din când în când numele lor. Roza, Alba și Neagra știa că le cheamă pe toate trei.

Roza prefera boabele de porumb ușor coapte, Alba mânca doar mălai și Neagra ținea mereu câte o cură de slăbire cu iarbă.

Așa că de fiecare data când fetele erau la bârfa de dimineață, cososul începea să le caute rând pe rând mâncare din cea rămasă din ziua de dinainte, că să le facă o surpriză pentru masa de prânz.

Roza era calmă și liniștită iar Alba scria poezii. Neagra visa să devină star de cinema și se uită cu jind la vulturii care mai treceau pe deasupra din pădurea din sat și se uită la ele de sus.

Într-o zi, pe la prânz, când stăpânul era plecat în oraș și cocoșul se uita după râme, stăteau toate ieșite la plajă.

Un vultur trecu pe deasupra și le dădu câteva rotocoale.

Neagra își aranjă penele și se prefăcu dintr-o data că leșină.

Cocoșul veni de îndată și fetele începură să cotcodăcească.

Neagra le șopti că e doar un fel de actorie și că vrea de fapt să atragă atenția vulturului.

Și îi și reuși teatrul de vreme ce vulturul coborî până la urmă printre ele.

În acel moment Neagra își dădu ochii peste spate și începu să bată zgomotos din aripi.

Vulturul era foarte mare. Doar ciocul era cât trei capete de-ale Negrei, cu tot cu Alba și Roza la un loc.

Cocoșul a simțit însă pericolul și a început să cânte speriat.

Vulturul se uita mirat la toate trei încercând să le-nțeleagă.

Neagra își juca rolul foarte bine însă. Culcată pe spate, cu ghearele-n sus, își dezvelise burta pe care nu avea nici urmă de pană. Doar pielea ei de găina i se vedea.

Vulturul se uita curios ce fel de burți au găinile.

În timpul asta Neagra dădea din picioare culcată pe spate.

Vulturul se apropie și îi dădu un cioc în cap cocoșului care venise să o protejeze pe Neagra. Își umflă aripile că să arate că și el e un bărbat la fel de bine și le impresiona Roza și Alba care veniseră curioase și se uitau emoționate una la alta.

Cocoșul a fugit speriat și s-a ascuns sub o oală și nu putea să înțeleagă cum de lucrurile pot să se schimbe de pe o zi pe altă.
Mai ales că de multe ori când găsea cea mai proaspătă iarbă pentru Neagra, ea îi mărturisise că simte pentru el ceva sentimente pe care nu poate să și le definească.

Cocoșul o crezuse sincer pe Neagra și chiar era găina lui favorită și se gândise deseori să o și ceară de nevastă. Dar se răzgândise pentru că nu vrusese s-o supere pe Alba care avea cel mai pur și curat suflet dintre toate. Și care îi spusese deseori că îl iubește. Însă Neagra când îi mărturisise, clipise din gene și asta îl făcuse pe cocoș să aibă multe îndoieli. Nu știa pe care să o aleagă.

Vulturul s-a apropiat de Neagra și a întrebat-o dacă se simte rău.

Atunci Neagra s-a ridicat în picioare și i-a spus că începe să se simtă ceva mai bine. După care a cotcodăcit doar o data.

În limbajul găinilor, un singur cotcodăcit înseamnă ceva serios și romantic.

Vulturul s-a arătat amuzat și a început o discuție cu Neagra imediat. A întrebat-o câți ani are și dacă a avut vreodată pui.

Neagra a luat toate întrebările lui că un fel de interes masculin și și-a umflat imediat creasta. I-a spus că își dorește pui dar nu cu oricine și l-a mințit că are doar un an.

Vulturul asculta și se uită să vadă dacă ciocul Negrei mintea.
Dupa culoare.
Vulturul stia să citească după cum plescăie păsările, orice minciună. Mai mult decât atât, vroia s-o facă să deschidă gură că să verifice dacă numărul de dinți este conform vârstei pe care spuse de Neagră.

Așa își dădu seamă vulturul că Neagra e o mincinoasă notorie.
Astfel că îi propuse pe loc să devină actriță.

Neagra când auzi vestea a început să alerge prin toată curtea. De emoție a făcut și un găinaț.

În treacăt, în alergătura ei, l-a observat pe cocoș ascuns sub oală dar a schimbat repede privirea de frică să nu fie observată.

A revenit la vultur și i-a spus că cel mai mare vis al ei e să devină stea de cinema. Toate ziarele să îi scrie povestea vieții și să reușească să iasă din curtea și din satul în care locuiește. Mai mult decât atât, abia așteaptă să dea interviuri și fotografii s-o surprindă când mănâncă târâte cu ovăz pe la vreo terasă.

Astfel că vulturul, bucuros și el, i-a propus câteva lecții de “€œCum să zboare”.
I-a spus că esențial în devenirea unei actrițe este zborul perfect și să știi cum să treci de la o altitudine la altă fără să te doară capul și să ți se infunde auzul.
Îi spunea că unii când urcă la altitudine foarte mare își pierd și vederea și nu își mai recunosc nici persoanele cele mai apropiate sau foștii prieteni de odinioară.
Mai mult decât atât, dacă nu știi să te menții în zbor, poți să intri în picaj și atunci caderea poate să fie fatală.

Neagra ascultă cu mare atenție și i se cam făcuse pielea de găina.
Dacă se întâmplă să piardă altitudine și mai ales dacă nu poate să mai audă sau să vadă ce-i convine ?

Însă vulturul o liniști. Îi spuse că sunt necesare câteva ore de zbor care o să înceapă cu acordul ei chiar a doua zi de dimineață la prima oră.

Neagra a acceptat pe loc. Atunci vulturul i-a spus că o costă trei kilograme de porumb boabe și încă trei de mălai.

Neagra putea să economisească din ce la dădea stăpânul, din porția ei, cam câte 10 grame pe zi și poate și mai mult pentru că ea oricum mânca iarbă.

Își ridica ochii în sus spre cer vrând parcă să se sfătuiască cu cineva. Observă atunci doi nori, unul alb și unul negru și se gândi să dea repede răspunsul căci poate începea ploaia.

Îi răspunse “€œDesigur” dintr-un foc vulturului.

A două zi de dimineață va pregăti terenul și îl va curată de orice pietricică să poate alerga în voie. Spre viitor.

Vulturul a plecat și cocoșul a ieșit de sub oală. Nu i-a mai spus nimic Neagrai pentru că se și dusese în oglindă să se facă frumoasă. Visase să devină actriță de mică, de când se jucă cu ceilalți pui sub o cloșca frumoasă. I se spusese de mică că are darul cotcodăcirii și că ciocul ei e făcut pentru un cioc de cocoș cu pene strălucitoare, cu avere mare. Îi sclipeau ochii numai gândindu-se că o să facă diete cu iarbă de mare în timp ce era invidiată de colegele de școală.

Cocoșul s-a adunat laolaltă cu Alba și Roza, toti triști. Nu înțelegeau cum totul se poate schimbă așa de repede și tocmai în acel moment a început să plouă. Plouă torențial și se ascunseră toți în coteț de unde nu mai scoaseră nici un cotcodac până dimineață.

Dimineața s-au trezit toți și au început fiecare în tăcere să își vadă de treburile lui. Neagra pusese deoparte cinci grame de grăunte din porție și îl aștepta pe vultur îngrijorata că terenul nu era chiar curățat perfect și c-o să-și rupă picioarele.

Vulturul a întârziat douăzeci de minute, timp în care Neagra începuse să plângă mai mult după șansa care părea pierdută decât pentru ceilalți care nu o s-o mai bage în seamă.

Însă vulturul a sosit cu zborul lui maiestuos de deasupra, cu aripile lui vânjoase și zâmbetul suav din care nu știai ce să înțelegi niciodată. Ciocul sau era acvilin si asta îi dădea o notă aparte și îl făcea și mai interesant cu aerul lui de intelectual rafinat.

Începură lecția, după ce vulturul își număra atent boabele de porumb.

Îi spuse Neagrai că pentru un zbor perfect e nevoie de picioare suple și gheare ascuțite în caz că trebuie să îți nimicești adversarul care s-ar putea opune dorinței tale de zbor.
Să știi să-ți ții respirația la nevoie când primești rafale de vânt din față.
Mai mult decât atât, să știi când să îți întinzi aripile și când să ți le strângi în funcție de ce direcție vrei să apuci.
Și întotdeauna să nu încerci să zbori cu burtă plină pentru că asta îți îngreunează zborul.
Și că uneori nu trebuie să depui prea mult efort dacă te ajută vântul din spate.

Neagra făcuse ochii mari și vulturul îi și făcu un compliment : ”Mimezi inteligența foarte bine” . De emoție, Neagra mai făcu un găinaț și se rușina așa de tare că i se înroși creasta și capul până la cioc.

Vulturul începu să radă zgomotos și Neagra găsi oportun să îi mulțumească pentru compliment. “Multumesc pentru partea cu mimatul”.

O puse să alerge trei ture de curte cu un băț în cioc și alte trei doar într-un picior, iar Neagra a făcut întocmai. Celelalte găini râdeau, iar cocoșul era fericit că își poate găsi ceva de zgarmat după coteț că să nu vadă cum Neagra se pregătea ușor să își ia zborul de lângă ei.

Vulturul a plecat după jumătate de oră de antrenament și i-a spus Neagrai că el o va superviza de sus și ea să continue să alerge singură până își termină toate exercițiile.

Neagra i-a mulțumit și i-a mai dat drept bonus puțină iarbă pe care o adunase într-un colț. Vulturul i-a răspuns polticos că prefera mese de carne, șoricei sau broscuțe, însă Neagra și-a cerut scuze că n-are și a continuat să alerge.

Au făcut tot acest antrenament circa cinci zile, timp în care Neagra că să își plătească lecțiile, începuse să fure grăunte de la Alba și Roza care deveniseră nemulțumite și nu înțelegeau cum pot să le dispară.

Vorbeau deseori cu cocoșul care le ținea și el apărarea pentru că și lui începuse să îi dispară din porumb.

Au chemat-o asadar pe Neagra să le explice de unde până mai ieri când își găseau fiecare sămânța și bob de năut, azi cum își întorc puțin privirea le dispare porumbul de sub cioc.

Neagra începu să plângă și aduse în discuție toate valorile importante pe care le cunoștea.

Cinstea, Găinăria, Moralitatea, și spuse și câteva pilde auzite din copilărie la găinile bătrâne.

Astfel că o crezură de câteva ori bune, ba când Neagra se punea în genunchi, ba când avea crize de astm, ba când nu mai putea să respire și cocoșul îi făcea respirație cioc la cioc.

Vulturul veni însă pentru ultima ședința.

Era cazul că a două zi să primeasca toată plata în porumb.

Neagra îi răspunse că nu are de unde să facă rost într-un timp atât de scurt și începu să plângă ca de obicei.

Vulturul însă era nemilos. Nici nu vroia să asculte așa ceva. Putea să plece și să nu se mai întoarcă niciodată, Neagra să nu învețe niciodată să zboare și să nu ajungă niciodată actriță.

Atunci Neagra începu să plângă și mai tare și își smulse nervoasă câteva pene și chiar din aripă.

Vulturul o opri spunând că cea mai frumoasă parte la ea sunt aripile, nu picioarele, așa că ar face bine să aibă grijă.

Neagra îi căzu în genunchi, îl imploră pe vultur să se îndure, și că să îl înduplece îi căzu cu ciocul la picioare.

Vulturul o îndepărta brusc și îi spuse că pleacă și că îi va trimite o scrisoare.

Neagra începu să plângă zgomotos probabil supărată și pentru că nu se pusese deloc în discuție recuperarea boabelor de porumb plătite până atunci.

Însă tocmai can plângea cel mai tare, de sus îi pic în cap o scrisoare.

Era nesemnată, așa că nu știa dacă vulturul i-o trimisese sau nu.
O desfăcu și începu să citească :

“€œOdata, la un casting a venit o găina care vroia să devină actriță. Era foarte netalentata și nici nu o ajuta foarte mult fizicul. Însă era fata bună și regizorul o găsise interesantă pentru partea de final că să îi filmeze coadă, așa că a luat proba. Însă a refuzat, fiind convinsă că merită mai mult.

Apoi s-a dus la un alt casting unde era un regizor foarte bun, cu nas perfect care simțea minciunile bune de la o poștă. El cauta însă pasari sincere care să spună cele mai perfecte minciuni, pentru că actoria este o chestiune foarte onestă.

Regizorul a supus-o la câteva probe și de emoție, actriță-găina a început să plângă.

A primit însă o poezie pe care a fost rugată să o învețe pentru data viitoare :

Pentru fiecare boală de sub Soare,
Există sau nu există un remediu,
Dacă există pentru ține, încearcă să-l găsești,
Dacă nu, nu îți mai bate capul, oricum e bătut.
Găinile nu pot să zboare.

Încearcă să începi să faci fapte bune și începe cu găinile apropiate care ți-au fost aproape la bine și la rău și fac parte din aceeași lume cu tine.

Consideră un bun început în a face bine, toate boabele de porumb oferite până acum, pe care le folosesc pentru copiii mei vulturi.

Doar nu credeai că un vultur poate să se căsătorească cu o găina.

Nu a fost o muncă necinsitita pentru mine, pentru că ți-am dat o lecție așa că a fost nevoie de o plată din partea ta. Învață să plătești cinstit în viață. Succes. Fă bine !”

De emoție Neagra a început să plângă cinsitit pentru prima oară în viață ei și printre sughițuri și-a jurat că o să renunțe la actorie.

Părea o lume aflată pe nisipuri mișcătoare și nu pe un teren din curte sigur că al ei.

Cocoșul, Alba și Roza, îi mulțumiră Cerului pentru scrisoarea care le-o certificase pe Neagra drept găina.

Cristina Patrascu

Despre Cristina Patrascu

Cristina Patrascu

Leave a Reply