Open Widget Area

Limbaj vulgar sau Cool


English

babane

Că eu nu folosesc limbaj vulgar în materialul meu de stand up, o tot spun cât de des pot. Nu e stilul meu, pur and simplu.

Acuma, cam la ce ne putem delimita când vorbim de limbaj şi cuvinte vulgare?
Lăsând la o parte cuvântul super folosit, indicator de organ sexual masculin, mai ales în textele de stand up, mai există şi altele?

De exemplu putem să spunem că “Masturbare”, “Curvă”, sunt cuvinte vulgare?
DA.
Pentru mine, sunt.

Câtă vreme un cuvânt îţi ridică părul de pe mâini a scârbă, limbajul este vulgar.
Dar fiecare îşi defineşte vulgarul în funcţie de părul de pe mână.
Că unii nu au păr, că se epilează, de exemplu.

Şi atunci îi dau înainte cu fel şi fel de cuvinte, stând relaxaţi în papuci pentru că ei nu le au cu vulgarul.
Dar să ne întoarcem la cuvântul care începe cu “p” şi se termină cu “ulă”.
Pensulă, pendulă, fiecare îşi poate lăsa puţin imaginaţia să zboare în vacanţă.

Sunt oameni, am întâlnit chiar eu: bipezi, doi ochi, o gură, deci i-am catalogat drept “fiinţe superioare, sociale, care se caracterizează prin gândire, inteligenţă, şi limbaj articulat”, conform DEX oameni.

Sunt oameni care folosesc foarte des, în public, pe blog, pe scenă, la terasă, în parc, în piscină, cuvântul care începe cu “p” şi se termină cu “ulă”.

Nu vreau să mint, uneori mai îmi scapă şi mie. Într-un mediu foarte privat, în casă, la nervi, la bucurie, diverse cuvinte oribile îmi mai mobilează din când în când gura.

Însă nu le folosesc în public.

Alţii, dimpotrivă. Le folosesc foarte des în public, dar în privat, deloc. Ăştia sunt ăia care vor să demonstreze, să arate cât sunt de cool, cât de adaptabili la vremuri noi. Deci ăştia nu mă interesează. Cancel.

Mă intereaseaza ăia care încearcă să mă convingă pe mine că folosirea asta în public, e ceva normal. Folosirea excesivă, zilnică, ca să mă explic mai bine.
NU E.
Şi o să spun clar şi repede de ce NU E normal să foloseşti toată ziua bună ziua cuvinte vulgare şi să îmbraci mizeria asta în “artă”. “Limbaj argotic”. “Mod de exprimare a EU-lui”. “Libertate”.

Nu. Sorry.

Îmi amintesc cum un om din stand up, omul talentat de altfel, a ieşit isteric pe scenă după ce alt comedian folosise “penis” în loc de.

A început să cotcodăcească acolo că ce atâta, să se folosească domne’ pe bune, pe direct, nu pe ocolite. Păi nu e pe ocolite nimic, tovarăşe care decretezi tu ce e direct şi ce nu e direct. E pe foarte clar că omul care foloseşte “Penis” foloseşte FIX PENTRU CĂ NU VREA SĂ FIE VULGAR. ŞI E DREPTUL FIECĂRUI OM să ALEAGĂ CE VREA SĂ FIE.

Dacă tu vrei să rămâi vulgar, e ok. Numai nu mă trage pe mine la răspundere că eu nu vreau! Că nici eu nu vin la tine să rag la urechi ce cuvinte să foloseşti.

Îţi zic doar că eu nu pot, nu vreau, să fac parte din acelaşi mediu, aceeaşi colaborare, aceeaşi troacă, cu cineva care vorbeşte vulgar. E dreptul meu? E.

Nu e pentru mine. Dacă ne înţelegem, facem prietenie. Nu, nu. E simplu!

Ziceam că vă zic de ce mie, nu mi se pare normal să foloseşti întruna cuvântul ăla vulgar. (Mie, da? Opinia mea. Tu ai dreptul la a ta.)

Nu mă pot duce la pâine să spun “bună ziua, daţi-mi şi mie o pâine în pensula mea”. Şi nici să îmi întreb iubita “ce mai faci dragoste, în pensula mea.” Şi nici când îmi plătesc întreţinerea nu pot să-i spun administratorului “E ieftin vara, e bine un milion, în pensula mea”. Ar ridica oamenii din sprâncene şi şi-ar pune probleme in privinţa sănătaţii mentale. Pe bună dreptate.

Şi ca să închei amuzant, un străin care asista la spectacole de stand up în România, şi care nu înţelegea o boabă de limba română, mă cheamă curios la final să mă întrebe ceva.

“Da, ce e?”, îi zic.
“Vreau să te întreb ce înseamnă “plua” că toţi comedienii au folosit asta şi toată lumea râde.”
Îi fac traducerea şi omul e dezamăgit.
“Şi poţi să spui cuvântul ăsta doar şi lumea să râdă atât de tare?”
Mna, ce pot să zic? Se pare că da.

Eu n-aş merge chiar atât de departe încât să zic că ar fi bine ca nimeni să nu rostească deloc “pensula” când e pe scenă. Uneori e chiar necesar. Uneori are sens.

Dar frate, mi se pare mult prea facil ca mereu să o bagi p-asta cu pensula, pensula, pensula, şi să pui lumea pe jos.

Poţi să foloseşti pensula când şi când, ok, e de înţeles. Eu mă refer la fluviul asta de pensule care pare că nu mai conteneşte să astupe deşertul de guri uscate de nimfomani şi nimfomane aprinşi de dorinţă.

Vă rog să-mi ziceţi ce credeţi despre asta.

Cristina Patrascu

Despre Cristina Patrascu

Cristina Patrascu

Leave a Reply