Open Widget Area

Mancaruri Grecesti


English

(Click pe fotografie pentru a o vedea la dimensiune normala. )

Va place mancarea greceasca ? Va ganditi la mult prea popularul gyros pita, adica un fel de shaorma romaneasca sau la tzatziki ? Stifado, Sofrito sau Kokinisto ? Adica o mancare din carne de vita cu sosuri pe baza de ceapa, usturoi , respectiv rosii . Ghemisto, sau rosii si ardei umpluti cu orez si ierburi aromatice. Sau patates ghemisto, cartofi umpluti cu carne. Musaca greceasca , vinete cartofi ,carne tocata cu sos bechamel. Kaseri, branza feta pane.

La Taverna Zorbas din localitatea Kalamitsi, aflata la circa 15 km de Sarti, am mancat cel mai bine in toate cele 5 luni pe care le-am petrecut in Grecia. Pe locul 2 in topul meu s-a aflat taverna Pirofani din Sarti, un restaurant axat in special pe produse din peste, calamari, caracatita, scoici si altele.

Aceasta paine prajita bine imbibata in ulei de masline si “stropita” pe alocuri cu oregano , este servita de obicei la oricare masa bogata, si adusa drept cadou din partea restaurantului. In cazul in care comandati mai multe feluri de mancare, primiti gratuit de obicei acest fel special de paine.

Sardele fripte bine intinse in farfurie in asa fel incat mancarea sa fie cat mai aspectuoasa. Nu doar aspectul, dar credeti-ma , sunt absolut delicioase.

Tzatziki de o parte si de alta , o buleta din cascaval si dovlecei subtiri feliati facuti pane. Absolut…extrem de gustos .

Horiatiki sau salata greceasca. Se serveste in general la portie mare pentru un grup de persoane si e nelipsita de la orice masa indiferent de mancarea aleasa. Rosii,castraveti, salata verde ,branza feta, masline si ulei de masline din belsug.

Salata de calamari murati si scoici. Nu e una din preferatele mele pentru ca tot ce inseamna fructe de mare ar trebui dupa parerea mea pregatite fresh ,iar otetul le face sa piarda din savoare.

Souvlaki sau frigarui . Se fac in general din carne de pui sau vita si se servesc cu cartofi prajiti sau orez si tzatziki.

Oooooo….Da! Aceasta este una din preferatele mele !! Salata cretana sau Kritiko. Paine neagra uscata ,de asemeni specifica celei mai mari insule grecesti, Creta, imbibata in ulei de masline. Rosii pe langa. Iaurt gras, branzos , deasupra .Capere. Si masline verzi taiate. O DA ! Va recomand din suflet sa incercati acest tip de salata !

Salata cretana, v-am dat-o mai aproape s-o studiati mai bine …:)

Salata de ansoa

Iar ultima fotografie reprezinta o dorada la gratar, un peste cu dintisori micuti foarte gustos daca aveti norocul sa intrati intr-un restaurant sau taverna care chiar stiu sa-l prepare. Am mancat dorada sau tzipura (atentie sa nu-l confundati cu tzipuro, un alt fel de ouzo mai popular al grecilor ) si care nu mi-a placut pentru ca era prajita in foarte mult ulei. Alegeti pe cea proaspata si preparata la gratar.

Va doresc pofta buna !

Cristina Patrascu

Despre Cristina Patrascu

Cristina Patrascu





Leave a Reply