Open Widget Area

Moşi şi tineri


English

lingurite

Asistăm dragi cititori, în timp real, la o alienare totală a individului tânăr. Nori negri de prostie se abat zi şi zi în sufletele şi mai negre ale unor tineri din zilele noastre. Unor tineri care uită ce e ăla respect şi 7 ani de-acasă, şi numesc oamenii trecuţi de o vârstă, drept “babe şi moşi”.

Dar într-o zi, bunicului meu, “moş” şi el, i se întâmplă următoarea poveste cu un tânăr pe numele lui Codobelc Trepădușescu Prichindel.

Codobelc Trepădușescu Prichindel era un băiat tânăr tânăr.

Doar în dimineața de azi s-a trezit cu o dispoziție mai romantică, într-o uliță întunecată, încercând să-și amintească cine îl azvârlise în băltoacă. Ușor…începu să-și amintească.

Totul era tânăr la el și el emana doar tinerețe. Hei, hei. Dinții lui albi, tineri, părul lui vâlvoi, ce îi dădea un aer tineresc, corpul lui mlădios, tineresc, hei, hei, până și mintea lui era tânără. Tânară rău. Heeei.

Într-o zi, în timp ce răsfoia revista pentru tineri, Youngest Younger Youngs, Codobelc zări un moș. Uăăăăhhhh.

- Ce dracu’ caută Moșul ăsta aici, într-o revistă de tineri ? Mă duc să-l caut, la mnaiba.

Sună din ușă-n ușă, din poartă-n poartă și într-un final dădu peste moș.

- Bueeeeeeyyy moșule moș bătrân, la mnaiba. Al mnaibii de moș, greu te-am găsit. Ce mnaibiluu cauți tuu într-o revistă de tineri ?

Bătrânul zâmbi Înțelept și îi oferi un borcan cu dulceață si 3 cărți scrise de el, cu toate amintirile lui de băiat plecat de la casa părintească de la 12 ani, de ucenic in marina militară, cu cele 23 de ori cand a reușit să își salveze viața, și amintirile lui din război.

- AAAA, ăăăă, mnaibii, tu moșule știi să și scrii ? La 90 de ani ai tai ? Moșule. Dă-mi mai bine televizorul ăla.
Bătrânul ii oferi televizorul.

Iar Codobelc începu sa ceară diverse lucruri care ii treceau prin mintea tânara. Și de îndată le primi.

- La mnaibii, moșule, tu dai tot ce-ți cer. Și tot nu îmi convine de tine. Nimic nu îmi convine.

Nici nu termină bine și Codobelc îi și înfipse bătrânului un pumn in bărbie. Pac pac, la mnaibii te bat moșule, pentru ca nimic nu îmi convine.

Bătrânul insă, plecat de la 12 ani de acasă, trăind prin păduri, săpând tranșee, și luptând zilnic pentru Supraviețuire, își formase un sistem de autoapărare infailibil: la fiecare pumn primit, răspundea in următoarele secunde cu o rafală de croșee date din toate direcțiile.

Dupa ce se trezi din comă Codobelc, bătrânul necăjit de toată turnura situației il întrebă cum se simte, ce nu ii mai convine, iar Codobelc răspunse pentru prima oară in viața lui:

- Acum îmi convine totul !

Cristina Patrascu

Despre Cristina Patrascu

Cristina Patrascu

Leave a Reply