Open Widget Area

Povesti de ghid (8)


English

Daca nu ai fost niciodata la Istanbul iti spun clar,din start, ca trebuie sa te duci. Ok, s-ar putea sa nu fie pe gustul tau, sa ti se para prea multa mizerie, negustorii mai mult decat negustori, sa traga de tine sa intri in magazinul lor. E posibil sa nu iti placa dar sigur e ceva specific pe care nu il poti gasi in alta parte. Daca nu pleci cu gand de cumparaturi nu scapa din vedere Moscheea Albastra, cea mai impunatoare Moschee din Turcia, singura cu 6 minarete. Va trebui sa te descalti la intrare si sa iei o punga in care sa iti asezi incaltamintea. Abia la iesire mai te incalti dar nu te teme pentru ca inauntru sunt niste covoare imense, superbe. Alaturi de Moschee se afla Palatul Topkapi, biserica Aghia Sofia si Bazilica Cisterna. Palatul e de o frumusete care iti taie respiratia.


De asemenea biserica-moschee Agia Sofia e musai de vazut. A functionat atat ca moschee cat si ca biserica si bine ar fi sa ai ghid care sa iti explice de ce toata lumea isi rasuceste degetul mare in gaura unui perete de acolo si de asemenea trebuie sa iti arate si pe unul din pereti chipul Fecioarei Maria. Iar bazilica nu a fost biserica niciodata .Ea si-a luat numele de bazilica Cisterna de la faptul ca aici au fost rezervoarele cu apa ale palatului iar acum apele sunt populate cu pesti si sunetul e asemanator cu cel dintr-o biserica.
Daca pleci la cumparaturi in Istanbul nu uita sa te tocmesti la pret si nu da niciodata cat ti-a cerut vanzatorul. E multa marfa, si hamalii o transporta cu un fel de carucioare imense pe care le trag dupa ei. Ai grija sa nu te pacaleasca numele de firma pentru ca sunt multe produse contrafacute si macar daca iti cumperi ceva pe care dai putini bani, sa stii de la bun inceput ca nu e autentic.
Aici am avut o turista care si-a cumparat un ceas pretins de aur cu pretinse diamante, pretins elvetian si pretins de firma pe care a dat o mie si opt sute de dolari. (1800). Am facut Paste, Revelion in Istanbul , am fost de multe , multe ori aici. Iubesc Istanbulul. Daca prinzi iarna aici, nu rata castanele coapte pe care le gasesti la vanzatorii ambulanti. Ca tot am povestit ca am facut si Revelion aici, imi amintesc ca am avut un grup de autocar cu care la intoarcere am facut 36 de ore in loc de 12 cate se fac in conditii normale din cauza unor conditii meteorologice total neprevazute. Am plecat cu veselie din Istanbul. La terminare aveam inclusa in program oprire la Moscheea cu 99 de ferestre sau Moscheea Selimye. Am plecat la ora 9 din hotel si era soare si frumos afara ca-n povesti. Aflasem insa de pe net cum ca urma sa ninga foarte mult si se anuntasera deja codurile de anumite culori pe diferite zone si in Romania si in Bulgaria. Le-am spus turistilor la microfon ca nu mai putem opri datorita conditiilor meteorologice nefavorabile la Edirne pentru vizitarea moscheii. Majoritatea m-au inteles si au inteles mai ales aceste conditii pe care chiar nu le-a putut prevede nimeni. Am avut in acel grup un domn foarte suspicios de la bun inceput. Setat ca e mintit . Mi-l amintesc si acum, era genul de intelectual, cu ochelari, asezat undeva pe banchetele din spate.

Cristina Patrascu

Despre Cristina Patrascu

Cristina Patrascu

Leave a Reply