Open Widget Area

KRISPATT -30% + Give Away


English

Salut, ăsta este un articol pe care îl scriu de pe telefon pentru că mi s-a bulit laptopul pentru că a făcut praf în tastatură și mâncare și trebuie să-l duc la degresat. :)
Poate că este și mai bine pentru că telefonul merge pe dictare așa că eu o să scriu mult.
Sunt Cristina Pătrașcu și am 40 de ani, de fapt am făcut 40 de ani în vara anului 2018. De la optisprezece ani am fost diagnosticată cu scleroză multiplă.
Nu am spus-o niciodată 22 de ani, iată, pentru că N-am chef de Mila oamenilor și chiar din start încep cu asta: să nu cumva să simțiți vreodată milă pentru mine pentru că încetăm orice fel de prietenie.
Diagnosticul meu pentru că nu vreau să o numesc boală, așadar diagnosticul meu a început cu o dimineața în care m-am trezit cu privirea încețoșată complet pe un anumit ochi. Parcă ochiul drept nu mai mi aduc aminte exact.
M-am trezit și nu puteam deloc să focusez și am rămas cu privirea asta încețoșată vreo două săptămâni când am ajuns la medicul de familie în sfârșit și care m-a trimis la un neurolog.
Mi-am făcut un RMN și acolo am văzut că nervul optic avea învelișul de mielină mâncat.
Scleroza multiplă poate să debuteze la orice vârstă, este boala adultului tânăr, dar am auzit cazuri de fetițe care au scleroză multiplă la 15 ani. La fel cum am auzit cazuri de oameni care nu au avut nimic până la 55 de ani și la 55 dar dintr-o dată s-a declanșat scleroza multiplă.
Este o treabă autoimună și mai pe înțelesul tuturor, sistemul nervos luptă contra propriilor celule.
Manifestările sunt foarte nasoale. Se numesc pusee și de la persoană la persoană sunt diverse modificări pe care le simți. Eu personal am fost paralizată complet pe partea mea dreaptă la optisprezece ani, imediat după ce am avut privirea încețoșată și metodele de diagnosticare atunci erau mai proaste. În sensul că am fost trimisă la psiholog la psihiatrie, mi s-a spus că mi se pare mie. Acum nu mai poate să existe suspiciunea asta pentru că există RMN uri și medicina a avansat foarte mult și diagnosticul se pune mult mai ușor.
Din statisticile pe care le avem sunt cam 10000 de oameni la nivel de România cu acest diagnostic. Poate greșesc. Dacă greșesc mă iertați, căutați pe Google.
Cei cu scleroză multiplă sunt afectați până acolo încât pot să stea în scaun cu rotile. Pentru totdeauna.
Sau poate să le ia picioarele, sau să meargă mai încet sau să nu mai poată să alerge, sau să nu mai poate să înghită apă. Am testat toate astea și foarte nasol.
Nu am greșit cu nimic și chiar nu cred că este vreo pedeapsă. Sau dacă am greșit sigur până la optisprezece nu apucasem să greșesc atât de tare încât să merit asta. Dar o iau ca pe o lecție, întotdeauna am luat-o ca pe un dar care mi s-a făcut ca să pot să apreciez mai mult totul și să fiu recunoscătoare pentru văz auz simțuri.
Este foarte șocant să afle asta o persoană care m-a cunoscut până acum pentru că la mine nu se vede. Lupt cu mine în fiecare zi ca să nu se vadă, lupt cu mine în fiecare zi ca să pot să-mi folosesc întotdeauna mâinile picioarele și corpul, și pentru asta fac meditație, încerc să mănânc sănătos, să nu pierd nopțile să am o viață ordonată, să nu mă stresez. Știu, sunt un om foarte puternic, mi s-a mai spus. Aș vrea ca după ce citești asta să nu lași absolut niciun comentariu la adresa mea. Apreciez mult, mulțumesc.
În vara lui 2018 am întâlnit-o pe Daniela Groza care are Be Kind For Real. Hei, chiar te sfătuiesc să vezi despre ce e vorba, chiar am făcut un filmuleț cu ea pe care l-am pus pe YouTube și îl găsești chiar în acest moment.
I-am spus Danielei că eu pictez, pictez de la 12 ani pentru că mama mea este profesoară de desen și eu și sora mea am crescut cu ea stând în casă pictând pe șevalet și tot cu ea punându-ne în mână câte o pensulă și invitîndu-ne la pictură. S-a prins doar de mine și talentul și aplecarea, sormea având preocupări mult mai pământene.
Eu am pictat tot liceul, am vândut tablouri și schițe. Apoi am descoperit culorile pentru textile așa că în facultate și după am pictat pe tot ce întâlneam. Blugi și pantalonii obișnuiți, hanorace, tricouri, chiar și cearceafurile pe care i le-am dăruit prietenei mele Roxana când s-a căsătorit.
Prietenii îmi spuneau mereu să le fac și lor tricouri dar pentru că durata de realizare a unui tricou pictat este de cam o zi pentru că există o tehnică specială și dificilă, eu am descoperit că pot să fac imprimarea acelui desen pe care tot eu l-am pictat. În așa fel încât să existe o producție de serie de tricouri. M-am întâlnit cu Daniela și am aflat că ea donează jumătate din suma pe care o câștigă pentru că și ea vinde tricouri tot cu acest concept, Be Kind For Real. Nu i-am spus de scleroza multiplă, nu am spus absolut nimănui, treaba asta o știu doar prieteni foarte apropiați. Așa că mă aștept să fie un mic șoc pentru toată lumea dar trebuie să trecem peste pentru că nu vreau să mă vulnerabilizez deloc. Chiar nu aveți de ce să simțiți păreri de rău pentru mine, ci dimpotrivă ați putea spune băi ce om puternic este. Chiar sunt.
Am fost foarte inspirată de ea și de ce face ea și chiar acum vă rog să o urmăriți. Imediat după întâlnirea cu Daniela din august, în septembrie am făcut puseu și am stat în spital. Mi-am revenit abia pe la sfârșitul decembrie și nici acum nu pot să spun că sunt refăcută complet.
Am avut ideea ca la 30 la sută din profitul pe care eu îl obțin să îl donez către asociațiile de scleroză multiplă.
Așa că linia asta de îmbrăcăminte pe care eu o fac acum și pe care am denumit-o foarte inspirat KRISPATT. Da, este de la numele meu dar este și de la faptul că scleroza multiplă te lasă ușor crispat, mersul este crispat, zâmbetul este crispat, mimica, gesturile, sunt crispate. Pe De altă parte numele sună tare bine. Și pe de altă parte întotdeauna dedesubt voi scrie stand up for love, ca un soi de slogan. Pentru că eu fac stand up, pentru că love is love în orice formă ar fi și indiferent de orientarea sexuală.
Și pentru că stand up întotdeauna pentru un diagnostic de scleroză multiplă va fi o provocare. Statul în picioare nu este asigurat nimănui. Chiar oricine poate să aibă la momendat ca soluție să stea în scaun cu rotile.
Asta este toată povestea pe scurt, dar pe lung e că produsele sunt absolut originale, chiar nu concurez cu absolut nimeni pentru că ați înțeles, toată grafica o realizez eu și o realizez de mînă, nu la calculator.
Produsele vor fi de serie foarte mică. 50 de tricouri pe care le vând și nu se mai produc ulterior. 100 de hanorace pe care le produc și care nu se mai produc ulterior. Pentru fiecare produs va exista un design pe care nu îl voi mai reproduce ulterior.
Ele vor putea fi cumpărate din aprilie 2019. Doar online deocamdată.
Cam atât, deocamdată. Cam atât, în mare.
6C39C093-43E1-4EEC-9C5C-BF60A0836DA1

Cristina Patrascu

Despre Cristina Patrascu

Cristina Patrascu

Comments are closed.