Open Widget Area

Relaxare, Vitalitate si cu Mine (3)


English

Ar mai fi de spus multe. In 4 zile am trait cat altii in 4 luni.

Pe bune daca am avut timp sa-mi trag sufletul. Am si stat in camera cu Ina care mi-a si spus cele mai tari bancuri ever.

Am si ajuns la Muzeul de Arheologie din Mangalia. Pe bune, sincer spune-mi. De te-ai plimba tu la mare, ti-ar da prin cap sa te duci la Muzeu ? Si mai ales… La Muzeul de ..Arheologie ?

Uite, taxa e de 5 Ron. 5 lei sa intri la Muzeu.

Daca ai tu chef, si placere, poti sa citesti “Marea Neagra” scrisa de un istoric celebru care provine dintr-o familie de istorici celebri. Gheorghe Bratianu. El explica foarte clar cum turcii care au ramas in regiunea Marii Negre s-au format altfel decat cei din Turcia. Un lucru atat de banal si simplu de inteles, dar atat de perfect detaliat in carte. Nu, nu te mint. Nici eu n-am citit-o pentru ca nici eu nu am timp. Am spicuit-o ieri pe fuga si e atat de interesanta. Multumesc d-lui Kupferberg pentru recomandare.

Revenind insa la Muzeu, o sa afli aici ca a existat un necropolis cu mai multe tipuri de morminte si relicve funerare. Fiecare om fusese inmormantat in functie de ritualul religios din care facea parte.

Si o sa dai peste un om fascinant, ghid al Muzeului. Arheolog ca pregatire. Sorin Colesniuc. L-as fi ascultat ore fara sa ma plictisesc.

Si stiu cat de greu e sa poti sa raspunzi tuturor si cat de obositor.

D-aia si zic… Daca te duci in Mangalia, treci pe la Muzeul de Arheologie Callatis. Musai sa nu il ratezi !

10172791_797926763560126_7473755051244942445_n

calatisarheo1

calatisarheo2

Dacian tot in Mangalia ne-a aratat si o moschee. Va ziceam ca turcii de aici s-au dezvoltat altfel decat cei din patria lor mama.

D-aia nici eu care tot tund Turcia de vreo 9 ani, nu am vazut niciunde acolo in nici un cimitir astfel de turbane coplite in piatra puse deasupra pietrelor funerare.

La moschee a aparut si un pusti de 12 ani, fiul imam-ului. Sau similarul preotului pentru musulmani. Care vorbea o romana perfecta si care ne-a mai explicat una alta.

Gasesti in interior si un Coran si restul, parti specifice pe care le gasesti in orice moschee. Un Mihrab si o scara fix ca peste tot in Turcia.

Uita-te si tu pe pozele astea, poate te conving sa vizitezi Esmahan Sultan.

moschee1

moschee2

mmoschee3

moschee4

moschee5

moschee6

moschee7

moschee8

Cristina Patrascu

Despre Cristina Patrascu

Cristina Patrascu

Comments are closed.